Geschiedenis :

In 2005 groeide bij enkele Zelemse inwoners, onder wie zelfs enkele ‘inwijkelingen’, het idee om wat meer leven te brengen in het dorpsleven. Er werd gezocht naar een aantal gemotiveerde medewerkers en al vlug ontstond een team van een 9-tal Zelemnaren. Het oorspronkelijke plan, een muzikale happening, werd wat bijgestuurd en men opteerde voor een combinatie van muziek en verenigingsleven. Het evenement ‘Zelem Zomert’ was geboren met als doel de inwoners van Zelem en omgeving samen te brengen om te groeien naar een echt dorpsfeest waar zowel jong als oud zich thuis voelt.

Op zondag 2 Juli 2006 volgde de eerste editie van Zelem Zomert onder een stralende, maar snikhete zomerzon. Na een misviering in open lucht werd er door twee jubilerende verenigingen (voetbalclub Eendracht Zelem en KWB Zelem) een receptie aangeboden. Een 15-tal verenigingen bouwden elk een stand op waar zij hun vereniging voorstelden. Er werd gezorgd voor een aantal leuke spelletjes, zowel voor jong als oud. Op het programma onder andere klimmuur, hindernissenparcours, rodeostier, poppentheater, dansinitiatie, buikdansen, paardenkoets, springkasteel, roofvogelshow, straatartiest, petanque, penaltytrappen, zintuigentest, crossauto’s, darts, gladiatorspel, kop van Jut, kegelspel… De fanfare mocht het muzikale gedeelte openen. Nadien volgden Toch Wel, Whispering Wind en Eric Thomson & The Real Time Band, afgewisseld met optredens van een Zelemse Toon Hermans en Dansstudio Roba.

Bij de tweede editie, op zondag 1 Juli 2007, werkten we voor het eerst rond een centraal thema : 'Zelem Zomert Europees'. Elke vereniging vertegenwoordigde een Europees land. Zo waren er standen van Nederland, Griekenland, Monaco, België, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen, Duitsland, Ierland, Noorwegen, Engeland, Groenland en Zwitserland. Vele deelnemers verschenen in typische klederdracht en op diverse standen kon je typische streekgerechten proeven. Bovendien hadden de meeste verenigingen gezorgd voor een leuk spel voor kinderen en/of volwassenen. Op muzikaal vlak kwamen het kinderkoor Campo Canto en onze Zelemse Fanfare aan bod. Na het dansoptreden van Roba was het de beurt aan Toch Wel en Cross Over.

Het derde jaar opteerden we voor een opsplitsing tussen het muzikale gedeelte en het familiegebeuren. Op zaterdagavond 28 juni, organiseerden we de What a Summerfeeling-party met het beste van de muziek van de jaren ’70-’80-’90. Zondag 29 juni was voorbehouden voor het gekende Zelem Zomert familiegebeuren, dit jaar met als thema 'Zelem Zomert Olympisch'. Er werd een Olympische optocht gehouden en de vlam werd ontstoken. Er waren standen met Sumo-worstelen, een klimmuur, een hindernissenbaan, gewichtheffen, tafeltennis, Middeleeuws Boogschieten, basketbal, dans, powerplay-soccer, discuswerpen, fietsen op rollen… Afsluiten deden we met fanfaremuziek en een optreden van Toch Wel.

In 2009 zorgde een fikse onweersbui dat de What a Summerfeeling Beachparty gedeeltelijk in het water viel. Dit werd echter ruimschoots goedgemaakt door het prachtige weer op zondag 28 juni. Een weertje dat uitstekend hoorde bij het thema ‘Zelem Zomert on the Beach’. Er was gezorgd voor een echt beach-gevoel met een zandstrand, parasols en diverse waterspelen. Je kon een partijtje beach-volley spelen, garnaalvissen, rodeo-surfen, fietsen op gekke rijwielen, beach-tennissen, met waterpistolen schieten, voetballen in de beach-soccer-arena, een hindernissenparcours afleggen, pootje baden of u op de reuze waterglijbaan wagen.

In 2010 werd er gewerkt rond het thema 'Zelem Zomert @ the Movies'. Bij de openingsceremonie werden er enkele Hollywood-sterren aangevoerd die zorgden voor het toekennen van een aantal oscars naar aanleiding van deze jubileum-editie. Via een zoekwedstrijd in de weken vooraf kon je bovendien enkele tickets bemachtigen voor een ballonvaart. De ballon steeg op zondagavond onder een stralende zon op vanop de ZZ-terreinen. Voor de party weken we uit naar de vrijdagavond en werd er samengewerkt met enkele jongeren : een succesvol experiment.

Onze 6e editie in 2011 werd ‘Zelem Zomert in the wild west’. Op de verschillende standen kon je je wild west skills laten zien, en, onder leiding van enkel ervaren dansers probeerde we de ganse weide een coutrydans aan te leren. In de late namiddag verzamelde iedereen zich rond onze afgebakende manage voor een optreden van 30 rijders van de Gipsy Horses Ranch. Trickriding, Barrel run en Rodeo waren slechts enkele van de vele demonstraties die ze vertoonden. Deze editie werd afgesloten door een optreden van Bob’s Countryband.

'Zelem Zomert in the Army' werd het thema van 2012. In de aanloop van het event was er een zoektocht die je doorheen Zelem en zijn geschiedenis bracht. 4 koppels wonnen een helikoptervlucht boven Zelem. Voor het eerst waren er geen standen van de verenigingen, maar zorgden we zelf voor een avonturenpiste die gesmaakt werd door jong en oud. Om ervoor te zorgen dat alles in goede banen liep konden we beroep doen op vele vrijwilligers. De echte durvers gingen ook nog van de Death-Ride of op de stormbaan. Terug op adem komen konden we op de tonen van The Vixen5.

In 2013 trok Zelem Zomert voor zijn achtste editie (figuurlijk) naar Tirol. Nieuw op de vrijdagavond party was een zeer gesmaakte Dinner & Dance formule: eerst een uitgebreid buffet met 4 gangen en dan de calorieën wegdansen. Op zondag was er naast de activiteiten voor de jeugd (Snowboard, Springkastelen, Stormbaan,…) een zeer geslaagd optreden van Die Ortlahner Schuhplattlergruppe en van de Koninklijke Fanfare St Lambertus Zelem.

2014: na een blitz-start in de weken voorafgaand aan het Zelem Zomert event (op de uitzendingen van de Belgische WK wedstrijden op groot scherm waren er telkens een 200-tal supporters aanwezig), viel onze negende editie (Zelem Zomert creatief in Brazil) jammer genoeg letterlijk en figuurlijk in het water. Nochtans hadden we een veelbelovend programma voorzien met verschillende creatieve standen en optredens van Circlou (een circus-act) en The Milkman (Sixties tribute band). Gelukkig heeft het Zelem Zomert team hun financiën beheerd als een goede huisvader zodat niets in de weg staat om er opnieuw in te vliegen in 2015!

.