Volgende artikels verschenen in de pers over Zelem Zomert :

 Editie 2007

ZELEM ZOMERT
Vrijdag 16 maart vond in de parochiezaal de startavond plaats van de tweede geplande uitgave van "Zelem Zomert" op zondag 1 juli 2007. Geruggensteund door het enorme succes van de eerste editie op die snoeihete zomerzondag van 2006, werden de plannen voor dit jaar ontvouwd.
In een mooie diamontage kregen de talrijke aanwezigen nog eens een inkijk in de editie van vorig jaar. Daarna bracht het "Trio Con Brio" een knotsgekke, wervelende, swingende en plezante muzikale show van een drie kwartier. Meteen was de toon gezet voor Zelem Zomert 2007. Het optreden van het Trio Con Brio was inderdaad een knappe ouverture, muzikaal, komisch, mimisch en zelfs een enkele keer spontaan zo hilarisch dat alle aanwezigen zich al in een blije zomerse dag waanden.
Het nieuw voorgestelde thema voor dit jaar is: Europa. Een aantal initiatiefnemers hadden zich in de nationale klederdracht van landen als ItaliŽ, Spanje, Nederland, Oostenrijk, Schotland en Griekenland getooid om het initiatief toe te lichten. Terwijl het gehele stramien van vorig jaar zo wat behouden blijft, zullen een aantal Europese landen een kleurrijk tintje geven aan de diverse verenigingen en groepen die zich voorstellen.
Zal de zomer ook dit jaar genadeloos toeslaan? Zal het weer zwoegen, zweten en zwelgen worden? Zal er weer evenveel onversneden vriendschap zijn? Of zullen we met z'n allen die dag dicht bij elkaar moeten zitten onder moeders paraplu, kijkend naar plaatselijke plensbuien? Hoe dan ook, er mag stilaan een traditie groeien in Zelem van een jaarlijks zomerfeest, gekruid door vriendschap, verbondenheid en samenwerking. Het spreekwoordelijke "mooie weer" zullen we alleszins trachten zelf te maken. Wij wensen de initiatiefnemers veel inspiratie, een goede samenwerking en vooral de nodige zonnestralen op het juiste moment.

Zondag 1 Juli 2007 - ZOMEREN, ZOMERDE, GEZOMERD
De tijd vliegt en "Zelem zomert" ligt al even achter ons. Toch is het de moeite om daar nog even bij stil te staan. De laatste week van juni was druilerig, regenachtig, af en toe kletsnat, zwaarbewolkt en somber.. De organisatoren van "Zelem zomert" hadden er dan ook goed aan gedaan om een grote tent te plaatsen, opdat wij met zijn allen dicht bij elkaar zouden kunnen schuilen, mocht het ook op 1 juli zo'n natte bedoening zijn. En ja, op zondag 1 juli om tien uur 's morgens viel de regen kaarsrecht, overvloedig en in dikke druppels op het feestterrein.
Maar, wonderen blijken toch te bestaan. De sluiswachters aan de hemelpoort draaiden 's morgens om half elf alle regenpoortjes, spuigaatjes, waterkiertjes en kleine vergietjes keurig dicht. De knop met "zon met witte wolken op zondag" werd op groot volume gezet en meteen kreeg het hele "Zelem zomert" een feestelijke aanblik.
Alles blonk in de opdrogende druppels en om elf uur waren er in de feesttent honderdvijftig mensen aanwezig in de eucharistieviering. Deze gezinsviering met als thema "Vakantie, zalig (n)iets doen" gaf onmiddellijk een warm - gevoel, een gevoel van vakantie, van verbondenheid. De receptie die daarop volgde, bekroonde de betekenis van deze eucharistie, nl. gewone mensen die gemeenschap vormen en dat ook in vriendschap zo aan elkaar kunnen uitspreken. Het feestterrein zelf bood een ronduit fantastische aanblik. Heel gevarieerd, super feestelijk, inhoudelijk knap in elkaar gestoken, ontvouwde zich een veelkeurig palet, een veelvormigheid en blije levenskracht van Zelemse verenigingen, verpakt in de verscheidenheid van een steeds groter wordend Europa.
Het werd een actieve en interactieve namiddag, met tal van proeverijen, plezierige spelletjes, zoetigheden, hapjes, inventieve en originele voorstelling van wat verenigingen vandaag te bieden hebben. Je kon met de ellebogen aanvoelen dat IEDEREEN zijn ongelooflijk keiharde best gedaan had om alles tot in de puntjes voor te bereiden en uit te werken. Muziek, zang, dans, blije en inspirerende gesprekken tot in de late uren over "Hoe gaat het met de kinderen?" en "Wat doet het goed om hier samen te zijn." en "Amai, die organisatie steekt fantastisch knap in elkaar!" waren de steeds weerkerende refreinen van een zomerse zondag in een klein dorp, dat toont dat samenwerking een krachtig "elexir" is in een samenleving die soms te gemakkelijk op zichzelf terugplooit en vanuit de ooghoeken argwanend de wereld bekijkt.
Het heeft geen zin om namen te noemen van deze of gene persoon als motor, inspirator, bezieler, bedenker van deze "Zelem zomert". Alle lof gaat naar het hele organisatiecomitť.
Wie zijn ogen goed open hield, heeft beslist gemerkt dat de organisatie geolied verliep en absoluut een voorbeeld was van intelligente, goed doordachte en creatief uitgewerkte ideeŽn. Deze woorden van lof gaan evenzeer naar alle deelnemers, alle verenigingen, deelnemende handelaars, kelners, bonnetjesverkopers, klankspecialisten, opruimers, glazenspoelers, podiumbouwers en dansvloerafbrekers, danscoaches, muzikanten, regisseurs of gewoon iedereen die spontaan "goeie dag" zegde en je een fijne dag wenste. Daarbij zeker ook een bijzondere dank voor de uitgebreide logistieke steun van de gemeentelijke diensten.
Bij zo'n organisatie als "Zelem zomert" vindt iedereen het maar normaal dat alles "in orde" is. De maandenlange voorbereiding heeft resultaat gehad. Het was een bijzondere dag voor klein en groot. De sluiswachters van de hemelpoort krijgen ons laatste eresaluut. Je ziet maar, een regenknopje open of dicht draaien, het is een wereld van verschil.
Deze mooie dag doet uiteraard uitkijken naar een volgende editie, die even creatief, verzorgd en origineel is. Laat de hersenspinsels nu al maar nieuwe ideeŽn breien, laat het allemaal maar even groeien en rijpen: Alles op zijn tijd. Eerst met z'n allen nog een beetje "zomeren". (G.L.)

Zelem zomert met blik op Europa
In Frankrijk petanque spelen, in Nederland kaas proeven, gokken in een casino in Monaco en een vikingschip bouwen in Noorwegen, dat kon zondag allemaal in Zelem. Het dorpsfeest `Zelem Zomert' stond er immers in het teken van Europa. "Wij leren de aanwezigen hoe ze een vikingschip in miniatuur kunnen bouwen. Het is een blauw schip met een zeil in het geel. De zeewaardigheid wordt in het echt op water getest",1egt Bart Das van de KWB uit. "Geen makkelijke klus zo'n schip in papier uitsnijden", zucht Yannick Monette. "Je moet heel precies te werk gaan."